Osnova témat

  • Osteoporóza - léčba

    Tyto stránky jsou určeny výhradně pro odborné pracovníky ve zdravotnictví ve smyslu zákona č.40/1995 Sb o regulaci reklamy v platném znění

    Kurz je určen zejména pro lékaře všech oborů, analytiky v klinických laboratořích i NLZP pracovníky (všeobecné sestry, zdravotní laboranty, porodní asistenty).

  • MUDr. Lenka Fraňěková, Ph.D.

    Autor: MUDr. Lenka Franěková, Ph.D. 

    Po 5 letech podávané léčby bisfosfonáty by mělo být důkladně zváženo individuální riziko osteoporotické zlomeniny a ev. komplikací z dlouhodobého podávání této léčby.  Na možnou nekompletní atypickou zlomeninu femuru je třeba myslet u pacientů  s bolestí v třísle a stehně léčených  7 a více let bisfosfonáty, přestože neprodělali žádný úraz. Riziko takové zlomeniny se ještě zvyšuje, pokud pacient užívá současně glukokortikoidy nebo inhibitory protonové pumpy. Rovněž hypokalcemie byla identifikována jako rizikový faktor pro vznik atypické zlomeniny femuru. Zaleží i na geometrii dolní končetiny, která se zatím rutinně nehodnotí. Při podezření na atypickou frakturu je třeba žádat rentgenové vyšetření kyčle a současně celého femuru. Při průkazu atypické zlomeniny by měl být doplněn snímek druhostranného femuru, jelikož může být rovněž postižen.  Správné je bisfosfonát vysadit a zvážit terapii teriparatidem. Nekompletní fraktury s minimální symptomatologií se řeší konzervativně odlehčováním končetiny, ve většině  případů je však nutné operační řešení hřebováním.

    Klíčová slova:
    atypická zlomenina, femur, bisfosfonáty