Osnova témat

  • Osteoporóza - léčba

    Tyto stránky jsou určeny výhradně pro odborné pracovníky ve zdravotnictví ve smyslu zákona č.40/1995 Sb o regulaci reklamy v platném znění

    Kurz je určen zejména pro lékaře všech oborů, analytiky v klinických laboratořích i NLZP pracovníky (všeobecné sestry, zdravotní laboranty, porodní asistenty).

  • Doc. MUDr. Václav Vyskočil, Ph.D.

    Autor: Doc. MUDr. Václav Vyskočil, Ph.D.

     Autoři uvádějí přehled příznaků a charakteristiku atypických zlomenin. Léčba spojovaná s atypickými zlomeninami sestává z glukokortikoidů, inhibitorů protonové pumpy a bisfosfonátů. Autoři představují vlastní soubor pacientů za posledních 7 let skupinu 4753 pacientů léčených perorálními bisfosfonáty různě dlouhou dobu. Alendronátem bylo léčeno celkem 2406 pacientů a ibandronátem 2347 pacientů. Celkem utrpělo po dobu sledování zlomeninu shodně 15 pacientek v každém souboru. Rozborem rentgenových snímků u alendronátové skupiny bylo zaznamenáno 15 zlomenin. Pouze 3 z nich byly hodnoceny jako atypické. V souboru pacientů léčených ibandronátem bylo zaznamenáno 8 zlomenin, přičemž pouze 1 zlomenina byla hodnocená jako atypická. Atypickou subtrochanterickou zlomeninu považují autoři jako následek chybné volby terapie u daného pacienta.

    Klíčová slova: bisfosfonáty, atypická zlomenina, inhibitory protonové pumpy, glukokortikoidy, lékové prázdniny