Osnova témat

  • Osteoporóza - léčba

    Tyto stránky jsou určeny výhradně pro odborné pracovníky ve zdravotnictví ve smyslu zákona č.40/1995 Sb o regulaci reklamy v platném znění

    Kurz je určen zejména pro lékaře všech oborů, analytiky v klinických laboratořích i NLZP pracovníky (všeobecné sestry, zdravotní laboranty, porodní asistenty).

  • MUDr. et MUDr. Vojtěch Peřina

    Autor: MUDr. et MUDr. Vojtěch Peřina

    Medikamentózně podmíněná osteokróza čelisti (ONJ) je nejčastěji komplikací onkologické terapie (cca 5 – 10 % léčených pacientů). U pacientů léčených inhibitory kostní resorpce pro osteoporózu se vyskytuje výrazně méně často (udává se prevalence cca 0,5%), ale zcela výjimečná není ani u této skupiny pacientů. Nejčastěji se objevuje po extrakci zubu u pacientů léčených dusíkatými bisfosfonáty, ale v poslední době byla pozorována i v souvislosti s medikací RANKL inhibitory a tyrosinkinázovými inhibitory.  ONJ se projevuje jako variabilně bolestivé ložisko obnažené, nekrotické kosti v oblasti dutiny ústní. V závislosti na rozsahu působí různé potíže od prostého diskomfortu po neuropatické bolesti a fraktury čelistních kostí. Základem terapie ONJ je dlouhodobá ATB profylaxe a snesení veškerých nekrotických hmot a ž do zdravé kosti. I když je terapie ONJ v poslední době relativně úspěšná, ONJ stále značně snižuje kvalitu života postižených pacientů. Vzhledem ke zdlouhavé léčbě (v průměru kolem ½ roku) ONJ, je zásadní její prevence. Základem je pečlivé vyšetření pacienta u zubního lékaře, včetně RTG snímků a extrakce všech zubů s pochybnou perspektivou. Vyšetření je podobné jako tzv. vyloučení odontogenních ložisek fokální infekce a měl by ho zvládnout každý zubní lékař. Problémem je stále ne zcela ideální informovanost o této problematice u všech zúčastněních stran.


    Klíčová slova:  bisfosfonáty, denosumab, prevence