obalka

Alternativní vyšetřovací a léčebné metody - kritický pohled biochemika

Autor: Jaroslav Racek

Vydavatel: Lékařská fakulta UK v Plzni

Rok vydání: 2015

logo OPVK

Podpořeno projektem: "Propagace přírodovědných oborů prostřednictvím badatelsky orientované výuky a popularizace výzkumu a vývoje, reg.č. CZ.1.07/2.3.00/45.0028".

Obsah

Úvod

Kritické myšlení

Skepticismus

Klub skeptiků Sisyfos

Cíle sdělení

Vyšetření bez kapky krve

Co lze vyšetřením zjistit?

Princip přístroje a provedení vyšetření

Historie boje proti této šarlatánské metodě

Metoda mesodiencefalické modulace

Princip vyšetření

Jak probíhá léčba?

Kdo se k metodě kladně vyjádřil?

Kritický komentář autora

Metaterapie biorezonančním působením

Co nabízí Centrum moderní diagnostiky?

Přístroje užívané Centrem moderní diagnostiky a principy jejich funkce

Živá kapka krve v temném poli mikroskopu

Princip vyšetření

Jak vyšetření probíhá?

Co vše se dá z kapky krve pod mikroskopem poznat:

Kritický komentář autora

Analýza prvků z vlasů

Kritický komentář autora

Master mineral solution

Jak působí MMS?

Způsob podání MMS

Na co vše MMS působí

Kritický komentář autora

Ozařování krve polovodičovým laserovým terapeutickým přístrojem ThinkM

Na co ozařování působí

Jak ozařování působí a jak se aplikuje

Jaká je cena přístroje?

Kritický komentář autora

Prostředky pro zaručené hubnutí

Co je v prostředcích obsaženo a co výrobci slibují

Jakým mechanismem působí účinné látky?

Kritický komentář autora

Další „alternativní“ metody a přípravky

Vysokoenergetická pulzní terapie

Dieta podle krevních skupin

Pití kolostra

Citamíny

Úprava vody

Schindeleho minerály

Další metody jen stručně

Homeopatie

Detoxikace organismu, posílení imunity, odstranění oxidačního stresu

Přípravky odstraňující překyselení organismu

Podávání přípravků typu Geladrink

Systémová enzymoterapie

Duální účinek kyseliny askorbové

Uzemnění

Další jen slovy

Co mají všechny tyto metody společného?

Literatura a odkazy

Alternativní vyšetřovací a léčebné metody - kritický pohled biochemika

Úvod

V současnosti jsou lidé zahlcováni nepřeberným množstvím informací. Informace přicházejí ze sdělovacích prostředků plných reklamy, pro mnohé je základním zdrojem informací internet. Kupodivu, přestože je lidstvo čím dál vzdělanější, stoupá v civilizovaných zemích počet lidí věřících horoskopům, jasnovidcům, psychotronikům, proutkařům, léčitelům i likvidátorům patogenních zón; lidé jsou schopni často přijmout jejich názory a podrobit se vyšetření či dokonce léčbě, ačkoli tito nejsou schopni svou pozici racionálně obhájit. Jedním ze způsobů obrany proti pseudovědeckým informacím všeho druhu je tzv. kritické neboli racionální myšlení.

Racionální znamená rozumný, vycházející z úvahy, rozumem odůvodněný.

Kritické myšlení

Kritické myšlení pomáhá zhodnotit informaci z hlediska racionality, typů argumentace a věrohodnosti. Nastíní základní atributy vědeckého přístupu ke světu a kritického přístupu k obrovskému kvantu informací, kterými je dnešní moderní člověk zahrnován. Kritické myšlení pomůže vyhodnotit správnost argumentace, pravdivost a logičnost informace, odlišit informaci podstatnou od nepodstatné či dokonce od bludu, nesmyslu, pseudovědecké informace nebo pokusu o masáž mozku (brainwashing – sem patří velmi propracované reklamy, falešná argumentace, marketing).

Kritické myšlení je pečlivé a uvážené rozhodnutí o tom, zda nějaké tvrzení přijmeme, odmítneme nebo zda se úsudku o něm zřekneme. Zároveň rozhoduje o stupni jistoty, s níž k těmto třem závěrům dospíváme.

Ve své podstatě jde o obranu proti tzv. magickému myšlení. Z celé řady evolučních, psychologických a sociálních důvodů je lidstvu daleko bližší magické myšlení než myšlení kritické, racionální.

K základním vlastnostem myšlení patří mj. i logičnost, dodržování logických principů a kritičnost, schopnost nestranně posuzovat názory, řešení druhých lidí, odmítat předsudky, slepou víru a autority, zvyk podrobovat i vlastní názory a řešení samostatné kritice.

Skepticismus

Kritické myšlení by mělo být spjato s určitým stupněm skepticismu (také vědecký neboli racionální skepticismus) pro kritické zkoumání jakýchkoliv teorií, kterými se věda zabývá. Skepticismus zde vlastně znamená odmítání jejich apriorního přijímání. Základní myšlenkou racionálního skepticismu je, že pokud se neprokáže opak, nelze u jakýchkoliv tvrzení nebo teorií předpokládat jejich pravdivost. Na veřejnosti je racionální skepticismus prezentován zejména při zkoumání pseudovědeckých a nevědeckých teorií. Celosvětově je toto hnutí reprezentováno např. organizací CSI. Committee for Skeptical Inquiry (CSI, Výbor pro skeptické zkoumání) byl do roku 2006 známý jako Committee for the Scientific Investigation of Claims of the Paranormal (CSICOP, Výbor pro vědecké zkoumání paranormálních názorů). Jde o vědecko-skeptický výbor zabývající se „podporou vědeckého bádání, kritického výzkumu a používání rozumu při zkoumání sporných a mimořádných tvrzení“. Výbor byl založen v USA v roce 1976 a působilo a působí v něm mnoho významných vědců, laureátů Nobelovy ceny, filozofů, pedagogů, spisovatelů a dalších osobností. Jeho původním programem byla vědecká analýza pseudovědeckých názorů a údajně nadpřirozených jevů, ale postupně se zájem skeptiků rozšiřoval i na další oblasti, ve kterých začaly převládat nevědecké a sporné názory, a stranou nezůstala ani popularizace vědy.

Záhy nato vznikly analogické skeptické organizace téměř ve všech zemích západního světa. Všech dnes už téměř 100 skeptických společností ve světě má podobný program, který je vystižen i v jejich názvu: skeptici, společnosti pro vědecké zkoumání pseudo- nebo paranormálních názorů, společnosti pro podporu kritického myšlení apod. V r. 1994 se evropské skeptické společnosti sdružily od hlavičkou ECSO, European Council of Skeptical Organizations.

Klub skeptiků Sisyfos

Český klub skeptiků SISYFOS vznikl v r. 1995. Cílem klubu je šířit a obhajovat poznatky současné vědy. Mimořádný význam přičítá výchově k racionálnímu, kritickému myšlení a pochopení vědecké metody. Hlavním cílem je ovšem vědecká analýza sporných a tzv. nadpřirozených jevů a názorů. S výsledky těchto analýz klub seznamuje veřejnost a snaží se bránit šíření pseudovědeckých, paranormálních názorů a neověřených nebo klamavých postupů a přístrojů. Za významné považuje poskytování informací a pomoc občanům v ochraně před takovými výrobky a před neúčinnými nebo nebezpečnými metodami alternativní medicíny. Klasickým skeptickým tématem jsou všechny okultní, ezoterické a paranormální názory, aktivity a jevy. Patří sem astrologie, numerologie, tzv. ufologie, téma mimozemšťanů, proutkaření, poltergeisti, posmrtný život, kryptozoologie, pseudohistorie, zázraky, kreacionismus. Dalším širokým tématem je parapsychologie s jejími četnými fenomény: spiritizmem, psycho- event. biotronikou i pseudovědeckým hledáním tzv. psychických sil. Důležitým tématem je tzv. alternativní, resp. nekonvenční medicína, jejíž šíření je vážnou hrozbou pro zdraví občanů. Nejvýznamnějšími směry v této sféře jsou homeopatie, clusterová medicína, akupunktura, biotronika, chiropraxe a desítky dalších, často kuriózních metod. Klub upozorňuje na významnou negativní roli našich médií v šíření iracionality.

V současné době vystupují do popředí nové oblasti, kde dochází ke zkreslování vědeckých poznatků a k aktivnímu, často agresivnímu hlásání a šíření protivědeckých názorů. Patří sem různé aktivity ekologistů, boj proti jaderné energetice, proti geneticky modifikovaným potravinám, proti genetickému inženýrství, zdůrazňování biopotravin a celého spektra zázračných diet atd. Kritické myšlení pomůže vysvětlit podstatu, výhody i reálná rizika těchto nových oborů a vyvracet názory mylné nebo záměrně deformované.

Cíle sdělení

Jak už jsem uvedl, pseudovědecké názory jsou velmi často lidem vštěpovány právě na poli zdravotnictví: v četných reklamách jsou neustále nabízeny nové vyšetřovací metody, které bez odběru krve mohou odhalit celé spektrum onemocnění. Ale nejen odhalit, ale pomáhají je i léčit: řada přípravků posílí imunitu, očistí organismus, dovolí shodit „nadbytečná kila“, a to bez nutnosti omezit příjem energie či zvýšit její výdej. A lidé, zasažení reklamou, se nechají vyšetřovat, kupují nabízené doplňky stravy a platí a platí. Cílem této práce je seznámit čtenáře s nejčastějšími z těchto podvodných metod, ukázat, jak jsou rafinovaně nabízeny, a hlavně rozebrat je právě z hlediska kritického, racionálního myšlení. Na závěr uvedeme přehled zásad, kterých se ti, kteří tyto metody nabízejí, drží, abychom je mohli snáze rozpoznat a včas se jim vyhnout.

Vyšetření bez kapky krve

Uvedené vyšetření nabízí řada pracovišť v České republice již několik let. Tato pracoviště mj. provádějí vyšetření přístrojem zvaným AMP (Analyzátor Malychin Pulavskij), který „na základě kvantové fyziky stanoví 117 parametrů krve“, a to bez jediné odebrané kapky krve. Ponecháme ostatní nabízené přístroje a vyšetření a budeme se věnovat tomuto „laboratornímu“ přístroji.

Co lze vyšetřením zjistit?

Bez jediné kapky krve lze údajně zjistit následující choroby a stavy:

Stav organismu z pozice funkčnosti

Stav centrálního nervového systému

Ischemické choroby srdce

Funkční hodnoty plic

Diagnostiku a funkční parametry ledvin

Onemocnění krve a jater

Žlučníkové kameny

Cukrovka

Stav štítné žlázy

Stav imunitního systému

Díky přístroji lze již v prvopočátcích diagnostikovat mozkové příhody, srdeční poruchy, diabetes mellitus či rakovinné bujení.

Princip přístroje a provedení vyšetření

Činnost analyzátoru AMP je založena na „vzájemném vztahu mezi činností vykonávanou krevním oběhovým systémem vnitřních orgánů a teplem, které vzniká v důsledku chemických reakcí dusíku, kyslíku, vodíku a uhlíku. Bez fyzického odběru krve na základě kvantové fyziky stanoví 117 parametrů krve jako např. HBG, HCT, RBC, WBC, lymfocyty, Na+, K+, enzymy, metabolity, cholesterol a další, a to na základě měření teploty biologicky aktivních (tzv. referenčních) bodů lidského těla pomocí speciálních čidel.“ Přístroj je založen na ukrajinském patentu č. 3546 A61B5, který vznikl v souvislosti s dobýváním kosmu.

Nemocný nemusí být nalačno, nesvléká se, ale odebírá se mu anamnéza. Přiloží se infračidla na pět aktivních bodů (obr. 1):

na levé a pravé krční tepně

v levém a pravém podpaží

na břišní tepně v oblasti pupku

Vyšetření trvá 6 minut; pak přístroj vydá 117 parametrů a následuje doporučení lékaře, který výsledky zhodnotí.

Obrázek 1: Pacientka během vyšetření přístrojem AMP

Cena vyšetření byla původně 3 000 Kč, později došlo ke zlevnění na 1 990 Kč, jsou nabízeny i slevy pro seniory a děti nad 10 let.

Historie boje proti této šarlatánské metodě

Připomíná tak trochu boj s větrnými mlýny - posuďte sami.

Metodě byla od počátku dávána velká publicita formou článků v periodicích i v reklamních tiskovinách (obr. 2). Podpořil ji např. i klinický farmakolog doc. MUDr. Tomáš Sechser, CSc. a chemik prof. Ing. Vratislav Chromý, CSc., který ve svých skriptech Bioanalytika (vydala Masarykova univerzita v Brně) v kapitole 13.3. Neinvazivní analyzátor krve (s. 144 – 146) mj. doporučuje uvedený přístroj pro ambulantní lékaře včetně pediatrů a chválí jeho levný provoz a správnost diagnostických závěrů! Je zde uveden i příklad nálezu se zhodnocením (viz obr. 3).

Obrázek 2: Reklama v magazínu OKO na přístroj AMP a další metody nabízené v QMI centru

Kritický článek napsali prof. Zima s Mgr. Bunešovou (Zdravotnické noviny, 20. 2. 2012) – v něm uvádějí, že neexistují žádné standardní studie a důkazy o efektivnosti přístroje a pozastavují se nad rolí prof. Chromého v propagaci přístroje.

Já jsem byl již v r. 2011 požádán Krajský úřadem Plzeňského kraje o posudek na uvedený přístroj. Ze svého posudku (22. 7. 2011) vyjímám: „Zhodnocením získaných údajů mohu zodpovědně prohlásit, že se jedná o metodu non-lege artis. Jako odborník v klinické biochemii a laboratorní medicíně uvádím, že uvedeným přístrojem (a už vůbec ne optickou sondou přiloženou na kůži) nelze uvedené parametry změřit. Neexistuje – na rozdíl od klinických laboratoří – žádný kontrolní systém či akreditace pracoviště.

Vzhledem k tomu, že na stránkách společnosti QMI Centrum prevence, s.r.o. je uváděno, že vyšetření provádí lékařka, mám podezření, že vědomě uvádí vyšetřované v omyl – během studia medicíny musela totiž získat vědomosti, které by jí umožnily racionálně uvedenou metodu zhodnotit jako pochybnou.”

Do dnešního dne (12. 3. 2015) nikdo na můj posudek nereagoval.

Obrázek 3: Nález  vyšetření přístrojem AMP ve skriptech prof. Chromého

Hodnocení přístroje se věnoval i klub skeptiků Sisyfos, zejména jeho tehdejší místopředseda prof. Heřt (21. 1. 2012). Jeho hodnocení je velmi podobné mému a končí: “Sonda prostě neurčí nic, žádný chemický ani strukturální parametr. A tvrzení, že lze diagnostikovat prakticky všechny závažné choroby, nelze nazvat nijak jinak než jako drzost výrobců. Končím, protože hromaděním dalších a dalších argumentů je zbytečné posilovat to, co je „absolutní“ jistotou, totiž že „analyzátor AMP je nesmyslný, autoři šarlatáni a lékařští propagátoři v lepším případě naivní důvěřivci.

Klub Sisyfos odměňuje cenou Bludný balvan (zlatý, stříbrný a bronzový) každoročně tři jednotlivce a tři organizace za nejlepší příspěvek k matení a ohlupování veřejnosti, tedy za šíření nesmyslných názorů, propagaci neúčinných metod nebo prodej podvodných výrobků; v r. 2012 zlatý Bludný balvan dostala právě firma QMI, provozující analyzátor AMP.

Ministerstvo zdravotnictví ČR reagovalo až 16. 1. 2013, kdy vydalo vyrozumění, že rozhodlo „o zákazu užívání prostředku Neinvazivní analyzátor krve AMP při poskytování zdravotní péče na území ČR s ohledem na možnost nepříznivého ovlivnění zdraví včetně rizika omezení bezpečnosti pacientů“.

Pěknou studii provedli pracovníci Ústavu lékařské biochemie a laboratorní diagnostiky 1. LF UK a VFN v Praze - srovnali výsledek vyšetření analyzátorem AMP s hodnotami získanými v „klasické“ laboratoři, samozřejmě po odběru krve. Přístroj AMP nepoznal hyperglykémii u dekompenzovaného diabetika, selhání ledvin a těžkou anémii u druhého nemocného ani hematologickou malignitu u třetího pacienta (poster na XXI. celostátním sjezdu ČSKB, Olomouc, 22. - 24. 9. 2013).

A jak reagovalo QMI centrum? Přístroj přejmenovali, takže to, co dříve byl AMP (Analyzátor Malychin Pulavskij), je dnes ANESA = Automatický Neinvazivní Expresní Screeningový Analyzátor). A pokračují ve vyšetřování, nabízejí slevy, vánoční poukazy (obr. 4), dokonce přidali poradenství lékaře, platit lze i stravenkami…

Obrázek 4: Příklad vánoční nabídky na vyšetření

Metoda mesodiencefalické modulace

Metoda léčí údajně diabetickou polyneuropatii a další poruchy spjaté s poruchou prokrvení - chronické rány, chronickou bolest, erektilní dysfunkci. Původně uváděná léčba neplodnosti, syndromu polycystických ovarií a endometriózy již nabízena není.

Princip vyšetření

Metoda mesodiencefalické elektromodulace (MDM) je založena na „principu vlivu malých impulsních proudů na mesodiencefalickou oblast centrálního nervového systému. Účinek je vyvoláván elektrickými impulsy proudu. Stejnosměrné modulované impulsní elektrické proudy v souladu s iontovou a koloidní teorií vnitřního prostředí působí elektrickou polarizaci, která vede k přeskupení iontové struktury, ovlivnění funkce buněčných membrán a působící aktivačně, na některé struktury a biologické substráty centrálního nervového systému.“

Podle propagátorů metody dochází ke zlepšení dysfunkcí organismu, mikrocirkulace v tkáních, regulačních schopností i vnímání bolesti a nepříjemných vjemů nejen u diabetiků, ale u všech lidí se zdravotními problémy.

Inzulin má v těle dvě funkce:

1.reguluje úroveň cukru v krvi

2.produkuje dostatečné množství bílkovin pro výživu a obnovu tkání

Když není organismus schopen produkovat dostatečné množství inzulinu, je možno umělým dodáváním inzulinu do organismu první funkci dobře nahradit, druhou funkci může údajně zlepšit pouze MDM. Podle stránek MDM centra je příčinou pozdních komplikací diabetu (včetně diabetické neuropatie) právě neschopnost tvorby bílkovin pro obnovu a výživu tkání. Tomu právě brání MDM; klinické studie údajně prokázaly, že účinek je dlouhodobý a dochází ke statisticky významnému poklesu glykovaného hemoglobinu; účinek může nastoupit již po několika sezeních. Přístroj a metoda byly schváleny MZ ČR a mohou být užívány v zemích EU a Ruské federace.

Jak probíhá léčba?

Pacient absolvuje sérii 13 sezení (3 x 2 sezení denně + 7 x 1 sezení denně), sezení trvá 30 minut (obr. 5).

Přestože účinek je dlouhodobý, doporučuje se léčbu opakovat, četnost opakování je individuální.

V ČR se metoda užívá 5 let (v zahraničí déle než 20 let), u nás se léčilo již více než 1500 osob (přesto se ve FN Hradce Králové a FN Plzeň testovala).

Stránky MDM uvádí, že metoda prokazatelně odstranila komplikace diabetické polyneuropatie u 85 % diabetiků, kteří léčbu podstoupili.

Cena vyšetření je 15 tisíc Kč za celou sérii (doporučuje se ji opakovat), při větší skupině je to 12 tisíc Kč, diabetici mají léčbu za 9 900 Kč. Druhá a další terapie má slevu 20 %.

Obrázek 5: Pacient během léčby (ze stránek http://www.mdmcentrum.com)

Kdo se k metodě kladně vyjádřil?

Prof. MUDr. Zdeněk Zadák, CSc., bývalý přednosta Kliniky gerontologické a metabolické LF UK a FN v Hradci Králové

Prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA, přednosta Interní kliniky Fakultní nemocnice v Motole a 2. LF UK v Praze, který metodu provozuje i ve své soukromé ordinaci

MUDr. Hana Horychová, Dětská léčebna, Bukovany

Prof. MUDr. Vladimir Pavlov, DrSc., vedoucí studie projektu Mesodiencefalická modulace od 1993 (Moskva, Ruská federace) – vlastník patentu

Dále se na stránkách MDM centra dočteme o mnoha diabetických nohou zachráněných před amputací, autoři těchto sdělení jsou vesměs pracovníci MDM center.

Kritický komentář autora

Co k metodě říci? Diabetická polyneuropatie má vztah k mikroangiopatii cév zásobujících nervy. Mikroangiopatie vzniká jako následek glykace proteinů v cévní stěně, oxidace glykovaných produktů a vzniku AGE látek; následuje produkce cytokinů s proliferačním a zánětlivým účinkem. Tvorba mezibuněčné hmoty není snížena, právě naopak, dochází ke ztluštění cévní stěny.

I kdybych připustil změnu prahu a vnímáni bolesti působením na mezimozek, zcela vyloučit musím vliv této metody na hladinu glykovaného hemoglobinu. Rychlost glykace závisí na koncentraci reagujících složek, tj. glukózy a bílkoviny; žádné ozařování mozku to nemůže ovlivnit.

A ještě jedna poznámka na závěr: jak může metoda ovlivňovat mesodiencefalickou část mozku, když mesodiencefalon neexistuje?

Nejspíše plným právem byl metodě klubem skeptiků Sisyfos udělen v roce 2014 cena „Bludný balvan“.

Metaterapie biorezonančním působením

Co nabízí Centrum moderní diagnostiky?

Šetrné, hloubkové, komplexní i dílčí vyšetření organismu, zachytí nemoc již v počátečním stadiu.

Hubení mikroorganismů frekvenční terapií (nízkofrekvenční vlny)

Pomocí meta-terapie (biorezonančním působením) posílení různých částí organismu

Testování, zda potraviny či doplňky stravy jsou vhodné pro daného klienta

Přístroje užívané Centrem moderní diagnostiky a principy jejich funkce

Přístroj Super Ravo Zapper

„Jde o multifunkční frekvenční generátor kladně vyvážených obdélníkových impulsů. Tento na světovém trhu ojedinělý přístroj, jehož vývoj trval přes dva roky, je mj. výjimečný tím, že si sami můžete nastavit frekvenci, kterou poté cíleně ovlivňujete své zdraví.“

Přístroj má 85 programů, léčí chřipku, anginu, AIDS, onemocnění ledvin, rakovinu, vysoký krevní tlak… tedy skoro všechno - viz Obr. 6; Přístroj umí nejen odhalit škodlivé mikroorganismy v těle, ale umí na ně různými frekvencemi působit destrukčně.

Na stránkách Centra moderní diagnostiky jsou četné pochvalné reakce, vybírám z posudku Dr. Huldy Regehr Clarkové:

„U přístroje Super Ravo Zapper je frekvence v neustálém posuvu, k vyrovnání elektrochemických reakcí nemůže dojít a dle mých výzkumů ničení patogenních mikroorganismů pokračuje po celou dobu zappingu. Bradavice odpadnou již po několika aplikacích (aplikace ale musí být vedena přímo do středu bradavice). I další aplikace poukazují na jeho vyjímečnost. Znovu musím konstatovat, že máte skvělý a naprosto unikátní frekvenční generátor.“

Obrázek 6: Příklady programů a chorob, které přístroj Super Ravo Zapper léčí - podle stránek http://zapper.revoluce-v-leceni-nemoci.cz/diagnostika/diagnostika-plzen-centrum-moderni-diagnostiky

Plazmový generátor RPZ 14

Přístroj využívá „princip bezkontaktního přenosu frekvencí dle poznatků a praxe průkopníka této metody selektivního ničení mikroorganismů Dr. Royala Raymonda Rifa“.

Léčí anginu, chřipku, nádory, průjmy, řídké vlasy, je tam i frekvence na krásu (citace z webových stránek): „Matka má 68 let a vypadá na 58 let. Omládla vytáhlá kůže na celém těle, vrásky na obličeji ne úplně, ale jako by se vyhladily, zlepšení celkové, vnitřní pohoda.“

Přístroj sám vypadá impozantně (obr. 7) a je k dispozici za pouhých 128 tisíc Kč.

Obrázek 7: Plazmový generátor RPZ 14

Obrázek 8 ukazuje ceník.

Obrázek 8: Ceník diagnostických a léčebných výkonů Centra moderní diagnostiky

Živá kapka krve v temném poli mikroskopu

Princip vyšetření

Na těchto webových stránkách se uvádí: Sledování živé kapky krve v temném poli mikroskopu je nadstandardní doplňkové vyšetření poskytující ucelený pohled na stav Vaší krve. Metoda je známa již delší dobu, ale v ČR je praktikována teprve několik let. V západních zemích je mnohem více rozšířena.

Výhodou oproti pozorování ve světlém poli je to, že struktury zůstanou po delší dobu živé (asi 20 – 30 minut, u zdravé krve i déle) a lze tudíž pozorovat jejich aktivitu a správnou funkčnost. Navíc v temném poli jsou viditelné i složky krve, které jsou ve světlém poli a při běžných lékařských rozborech neviditelné.

Jak vyšetření probíhá?

Osoba se musí na vyšetření připravit. Na stránkách výše najdeme mj. tato doporučení:

ráno před pozorováním si nečistit zuby (bakterie se snadno dostanou po polknutí střevní stěnou do krve);

nejméně 1 hodinu před odběrem nepoužívat mobilní telefon a počítač (elektromagnetické vlnění agreguje krevní komponenty).

Dále cituji text z uvedených webových stránek: „Odebere se kapka krve z prstu; pak vyšetření trvá zhruba 2 hodiny, budeme se Vám rádi věnovat i déle. Vaši krev nafotíme, pořídíme videonahrávky, které si budete moci i s detailním popisem odnést s sebou domů. Samozřejmě nebude chybět soupis doporučení vedoucích ke zlepšení stavu Vaší krve a tím i Vašeho osobního zdraví a zkvalitnění života.“

Jaká je cena vyšetření? Závisí na středisku, které vyšetření provádí. V Plzni je např. cena konzultace se specialistou 1250,- Kč, děti a důchodci platí “jen” 800,- Kč, následná kontrola je za 400,- Kč. V Praze je levnější první vyšetření (i s diagnostikou podle tradiční čínské medicíny), dražší je kontrola. Otázkou je, kolik jsou skutečné náklady na vyšetření - podle mého odhadu o dva řády nižší.

Co vše se dá z kapky krve pod mikroskopem poznat:

Obr. 9 pak ilustruje, jak vypadají obrazy z mikroskopu i s jejich hodnocením, Obr. 10 uvádí přehled stavů, které lze z vyšetření diagnostikovat.

Obrázek 9: Ukázky mikroskopických nálezů a jejich hodnocení podle dr. Konečné:

vlevo nahoře: Nezdravá krev – tvorba ruló a rychlá tvorba fibrinových vláken (spikulí) v krevní plazmě – příznaky: únava, špatná koncentrace, chladné ruce a nohy - špatný periferní oběh krve, vyšší viskozita krve a s tím spojené problémy - uzavírání kapilár, nižší prokysličení tkání - acidóza organizmu… – vyšší riziko vzniku trombózy, infarktu či mozkové mrtvice;

vpravo nahoře: Protoplast s nahromaděním těžkých kovů (modře svítí olovo, červeně rtuť, zeleně další těžké kovy). Jde o útvary, které se v dnešní době vyskytují v krvi stále častěji a i ve velkém množství. Obsahují krystaly např. kyseliny močové, akumulují do sebe těžké kovy a slouží jako místo replikace parazitů – bakterií, mykóz nebo virů;

vlevo dole: Fotografie nebezpečné toxické kvasinky Candida albicans v krvi jednoho z našich klientů (útvary kolem jsou poslepované erytrocyty) – zvětšeno 1000x;

vpravo dole: Symplasty patří mezi často pozorované jevy. Jedná se o shluky endobiontického materiálu tvořící morfologicky odlišné útvary.

Obrázek 10: Seznam chorob a stavů, rozpoznávaných z živé kapky krve.

Kritický komentář autora

Asi nemusím uvádět, že při takovém množství těžkých kovů či kvasinek v krvi by příslušná osoba byla dávno mrtvá. Jde tedy nejspíše o artefakty, které se v mikroskopu zobrazují a jsou nesprávně interpretovány.

Teorii, z které vychází hodnocení mikroskopického nálezu kapky krve, vypracoval německý biolog Gunter Enderlain již v r. 1925; jeho teorie o pleomorfismu mikroorganismů vychází z toho, že mikroorganismy vznikají spojováním menších nepatogenních částic, pro které měl svá jména (protity, symbionty, endobionty). Ty mohou dokonce procházet placentou a nejsou škodlivé; za určitých podmínek se tyto částice spoji ve větší (symprotity, chondrity), které způsobují chorobné stavy a mohou být vidět v temném poli mikroskopu. Všechny fáze vývojového cyklu – cyklogenie, mají tendenci se slučovat. Tuto tendenci Enderlein nazývá „symplastismus“ – touha tvorby symplastů všech vývojových fázi bakterii. Tato teorie byla záhy vyvrácena jako zcela nesprávná a je proto s podivem, že je po 90 letech znovu oživována, a to dokonce osobami s medicínským vzděláním.

Analýza prvků z vlasů

Vyšetření se provádí v polské Lodži a pochopitelně tedy z naší republiky zasahuje hlavně severní Moravu a Slezsko. Laboratoř vyžaduje zaslání 200 – 300 mg vlasů (jak sama uvádí, jednu polivkovou lžíci); přiložit se musí potvrzení o zaplacení 80 € a vyplněný dotazník o zdravotním stavu a stylu života. Do tří týdnů je zpátky výsledek, který obsahuje:

24 bioprvků (vápník, sodík, draslík, fosfor, zinek, magnesium, železo, měď, nikl, mangan, selen, chrom, molybden, kobalt, germanium, křemík, síra, jód, cín, vanad, stroncium, bor, lithium, baryum);

5 toxických prvků ve vlasech (arsen, rtuť, hliník, kadmium, olovo).

Je zarážející, že mezi biogenní prvky jsou zahrnuty např. nikl, germanium, křemík, cín, bor, lithium či dokonce toxické stroncium a baryum.

Obrázek 11: Ukázka výsledku měření prvků ve vlasech a jeho zhodnocení.

Hodnocení je provedeno grafickým způsobem, kde u každého prvku vedle sebe najdeme vždy dva sloupečky: zelený znamená předpokládanou koncentraci i s jakýmsi vyjádřením normálního rozptylu hodnot a oranžově je znázorněna vaše změřená hodnota (obr. 11).

Kromě toho jsou na dalším grafu zhodnoceny poměry mezi koncentrací jednotlivých prvků (i takových „exotických“, jako je např. Cu/Mo, K/Co, Fe/Ca aj.) a zase graficky vyjádřeny.

Z obsahu prvků ve vlasech se údajně dá poznat (viz obr. 12):

stav energetiky

stav trávení

stárnutí

reakce na stres

převaha katabolismu či anabolismu

převaha sympatiku či parasympatiku

funkce štítné žlázy

funkce nadledvin

stav acidobazické rovnováhy

Nález o 48 stranách obsahuje kromě výše zmíněných grafů i podrobné vysvětlení významu jednotlivých prvků včetně jejich poměrů a samozřejmě doporučení bohatého (a finančně náročného) suplementačního programu – potravních doplňků na 3 měsíce a preventivního programu na dobu cca 6 měsíců.

Obrázek 12: Grafické vyjádření rovnováhy v energetice, trávení, mezi sympatikem a parasymatikem či mezi volnými radikály a antioxidanty.

Kritický komentář autora

Prvky se skutečně ukládají do vlasů a podle jejich obsahu můžeme poznat, kdy byl člověk intoxikován např. olovem. Toho leze využít např. při toxikologickém vyšetření osob pracujících v riziku styku s olovem. Pro posouzení doby intoxikace je důležité rozstříhat vlas na centimetrové úseky – každý centimetr představuje měsíc, po který vlas rostl.

To je však vše, co lze z analýzy prvků ve vlasech poznat. Výsledky nemají a ani nemohou mít vztah k acidobazické rovnováze, stavu trávení, funkci endokrinních žláz a dalším uváděným stavům. I kdybychom tento vztah připustili, jak vysvětlí propagátoři tohoto vyšetření, že se hodnotí aktuální stav acidobazické rovnováhy, která se může měnit během minut až hodin, podle obsahu prvků, které se do vlasů uložily před mnoha týdny či měsíci. Navíc nikde není vyžadováno, aby byla zaslána určitá část vlasů - je jedno, zda se pošle část, která vyrůstala před rokem nebo právě čerstvě odrostlá...

Master mineral solution

MMS je zkratka pro Master Mineral Solution (Mistrovský Minerální Roztok). Jedná se o přesnou koncentraci chloritanu sodného (MMS), který je před použitím aktivován přesným množstvím 10% roztoku kyseliny citronové (Aktivátor). Aktivací vzniká z chloritanu oxid chloričitý (ClO2), vlastní účinná látka (obr. 13).

Obrázek 13: Základní roztoky, tvořící MMS

Jak působí MMS?

Na webových stránkách se uvádí doslova:

„MMS je látka, která zabíjí viry, bakterie a koky. Když se ClO2 v žaludku vstřebá, dostává se přímo do krevního oběhu rozpuštěný v krevní plazmě a navázaný na hemoglobin červených krvinek. Jeho první cesta vede do jater (přes vena portae). Hlavní funkce jater – detoxikace (léků, jedů atd.); produkce cukrů, hormonů a imunoproteinů – se účinkem přijatého ClO2 podstatně zlepšují.

Když konzumujeme MMS aktivovaný kyselinou citronovou, je využití ClO2 v dokonalé harmonii s využitím jiných živin. Navíc se postupně zvyšuje schopnost těla vstřebávat a využívat vitamíny, minerály, aminokyseliny a bylinné extrakty natolik, že se jejich dosavadní podávané množství může i snížit.

MMS smíchaný v přesném poměru s kyselinou citrónovou uvolňuje po dobu 12 h v lidském těle určité množství chlordioxidu, který selektivně ničí vždy jen a pouze patogenní mikroorganismy (parazity, bakterie a viry), neboť ty mají mnohem kyselejší povahu než zdravé lidské buňky a tkáně.

Tím rozváže ruce imunitnímu systému, který pak může opět dělat svou práci.

Zdravé buňky přitom MMS vůbec neohrožuje, neboť oxidační potenciál (E°) molekul oxidu chloričitého (0,95 V) je nižší než oxidační potenciál kyslíku (1,3 V), který tělu neškodí.

Stejně tak MMS neškodí ani střevní flóře nebo jiným užitečným mikroorganismům.“

Způsob podání MMS

MMS lze podat následujícím způsobem:

orálně jako kapky;

na kůži rozprašovačem event. se tam vtírá směs MMS s dimetylsulfoxidem pro usnadnění průniku pokožkou;

klyzmatem (i opakovaně);

intravenózně (podle údajů na webu to vyžaduje zkušeného doktora nebo sestru).

Na co vše MMS působí

Obr. 14 shrnuje nemoci a stavy, které lze pomocí MMS léčit. Jak je vidět, spektrum je velmi široké a různorodé, spíše by se mělo uvést, které nemoci se léčit nedají (jsou-li vůbec jaké).

Obrázek 14: Přehled chorob, na které působí Mater Mineral Solution (MMS).

Kritický komentář autora

Oxid chloričitý může skutečně vznikat dekompozicí kyseliny chlorité, uvolněné z chloritanu silnější kyselinou. Tou však nemůže být kyselina citrónová, neboť je slabší kyselinou (pKa = 3,14) než kyselina chloritá (pKa = 1,96).

To samozřejmě může udělat kyselina chlorovodíková v žaludku, nikoliv však v tlustém střevě či v krvi. Do žíly bych v žádném případě chloritan nepodával.

Dost pochybuji o selektivním působení na patogenní mikroorganismy, přičemž fyziologicky se vyskytující mikroorganismy mají zůstat nepostižené.

Fagocytující buňky si samy produkují látky, kterými ničí mikroorganismy – především kyselinu chlornou (z peroxidu vodíku a chloridů působením myeloperoxidázy).

K spektru chorob, které MMS údajně léčí, snad není třeba komentář.

Ozařování krve polovodičovým laserovým terapeutickým přístrojem ThinkM

Na co ozařování působí

„Pokud krev začíná obsahovat zvýšenou hladinu lipidů, tuků, cholesterolu, nečistot, začínají se červené krvinky vzájemně slepovat (řetízkují) a jejich schopnost roznášet kyslík a živiny se rapidně zmenšuje. Navíc spojené útvary erytrocytů se nemohou dostat do těch nejtenčích vlásečnic. Pokud k těmto negativním jevům dochází hromadně a dlouhodobě, pak organismus začíná mít problémy. Následky neléčených útvarů následně narůstají, krev „houstne, tedy má vysokou viskozitu, okysličování vázne. ThinkM snižuje a upravuje hladinu lipidů a dalších látek v krvi, aktivně působí na osamostatňování červených krvinek, které tak opět mohou začít plnit své poslání v plné míře.“

Seznam nemocí a chorobných stavů, které přístroj léčí, je uveden na obr. 15.

Obrázek 15: Mechanismus působení a stavy, které ozařování laserovým terapeutickým přístrojem ThinkM ovlivňuje (podle www.thinkm.cz).

Jak ozařování působí a jak se aplikuje

K odstranění výše uvedených problémů byla vyvinuta metoda laserového ozařování přesně definovaným světlem o vlnové délce 650 nm. Metoda je známa od 70. let minulého století, byla však drahá a teprve nyní „vyvinuli lékaři unikátní přístroj pro nízkovýkonové hemodynamické laserové ozařování, který umožní masivní rozšíření této velmi účinné metody. Krev se optimalizuje, odbourávají se nadměrné tuky, červené krvinky jsou zbavovány svých tukových obalů a tím se obnovuje jejich činnost - tedy okysličování a vyživování všech buněk v těle. Postupně se snižuje viskozita krve, která tak snadněji protéká cévním systémem, tím se snižuje přirozeně krevní tlak a postupně se odbourávají důsledky civilizačních chorob a obtíží.“

Přístroj má tvar větších hodinek a jako náramkové hodinky se dává na zápěstí, kde působí na krev v radiální tepně, nebo jsou ozařovány nosní dírky.

Jak vypadá přístroj ThinkM a jak se aplikuje, znázorňuje obr. 16.

Obrázek 16: Přístroj ThinkM a způsoby jeho aplikace

Účinek přístroje je na webu názorně vysvětlen – viz obrázek 17. Firma nabízí, že její specialisté zájemcům ukážou pod biologickým mikroskopem, jak vypadá jejich krev před terapií a po ní.

Jaká je cena přístroje?

V České republice, kam se přístroj dostal na podzim 2014, je již téměř 500 kusů. Přístroj čínské provenience má CE značku a je údajně registrován jako zdravotnický prostředek Ministerstvem zdravotnictví ČR. Je nabízen omezenou dobu se slevou 3 000 Kč a přijde na „pouhých“ 13 950 Kč, s příslušenstvím 15 760 Kč. Je nabízen i na půl roku a nebude-li prokázán účinek, 50 % z ceny dostane zákazník zpět.

Kritický komentář autora

Červené krvinky samozřejmě žádný tukový obal nemají; osobně by mě zajímala slibovaná ukázka krve v mikroskopu před působením přístroje a po něm.

Obrázek 17: Mechanismus účinku přístroje ThinkM podle webových stránek www.thinkm.cz

Prostředky pro zaručené hubnutí

Nadváha a obezita trápí značné procento populace. Proto jsou tak populární prostředky, které slibují jisté a rychlé zhubnutí, aniž by člověk musel omezit příjem potravy či dokonce zvýšit výdej energie.

Nabízených prostředků je nepřeberné množství, stačí zadat do vyhledávače „hubnutí“ či podobné heslo, v časopisech životního stylu i běžných denících se často objevují reklamy na tyto prostředky.

Co je v prostředcích obsaženo a co výrobci slibují

Uvedu je příklady toho, co výrobci a distributoři uvádějí ve svých reklamách:

extrakt z artyčoku z Laonu

kořen konjaku

účinné látky z jablečného octa posílené extrakty z dalších bylin

ovocné kyseliny a japonské řasy

pektin z buněčných stěn jablek

extrakt zelené kávy (obsahuje kyselinu chlorogenovou)

extrakt z akácie a garcinie

proteinový výtažek z fazole

směs sedmi rostlinných extraktů

extrakt z kaktusu Ficus Opuntia

vláknina + silná kyselina ovocná

ovocné enzymy

čokoláda s třemi vysoce aktivními látkami

fykotin

ketony z malin (raspberry ketons)

a řada dalších látek, většinou mlhavě popsaných

Co vše výrobci slibují?

100% přírodní původ, ten je zdůrazňován vždy (ostatně i strychnin je 100% přírodní…);

hubnutí při normální stravě, v jednom případě i při příjmu 4 000 kcal/den;

selektivní úbytek tuku na břiše, stehnech a hýždích;

zábranu jo-jo efektu – jakési očkování proti tloustnutí – člověk pak již nikdy nepřibere;

samozřejmě vrácení peněz, jestliže se účinek nedostaví.

Jak rychle se hubne – uvedu příklady: 8 kg/8 dní, 10 kg/8 dní, 15 kg/3 týdny, 5,7 kg/týden, 6,3 kg/týden, 18 kg/21 dní, 43 kg/2 měsíce, 1 kg po 1 tabletě atd.

Jakým mechanismem působí účinné látky?

V reklamních letácích (příklad na obr. 18) je účinek popisován rozmanitě:

nařídí tukovým buňkám, aby se vyprázdnily a odsunuly tuk krví do svalů, kde je spálen;

neutralizují účinek inzulinu, který mění cukry v tuky;

vláknina vytvoří v žaludku balón a vyvolá pocit plnosti; jak se pak organismus balónu zbaví, není uvedeno;

účinné látky představují 100 000x účinnější pohlcovač tuků než jiné známé látky;

požírají tuk a znemožňují, aby se znovu objevil;

neutralizují tuky a cukry z potravy, které organismus nepotřebuje;

zablokují trávení a asimilaci škrobů;

díky šumivé formě pronikají molekuly látky do tukových buněk, pevně se na ně naváží a rozpouští je.

Obázek 18: Příklady dvou z četných reklam na zaručeně účinné prostředky na hubnutí

Kritický komentář autora

Jediný způsob, jak vyvolat pokles hmotnosti, je zajistit vyšší výdej energie (tělesnou aktivitou), než je její příjem v potravě. Jiný důvod pro odbourávání tukové tkáně není. Výjimku samozřejmě tvoří látky, které snižují protonový gradient na vnitřní mitochondriální membráně a ten pak nemůže být užit k tvorbě ATP - energie se uvolní ve formě tepla. Patří sem např. hormony štítné žlázy a skupina bílkovin zvaných „rozpojovače“ (uncoupling proteins), které se uplatňují u některých živočišných druhů při hibernaci. Podobný účinek mají i některé sloučeniny jako kyselina salicylová a její derivát salicylanilid, 2,6-di-t-butyl-4-(2‘,2‘-dicyanovinyl)fenol (SF 6847), 2,4-dinitrofenol, adrenalin a noradrenalin či karbonylkyanid-p-trifluorometoxyfenylhydrazon (FCCP). Tyto látky však k hubnutí rozhodně nelze doporučit pro jejich závažné nežádoucí účinky.

Někdy zmiňované zahřívání oblastí těla s tukem s cílem zvýšit aktivitu lipolytických enzymů je samozřejmě rovněž neúčinné, to by musel člověk hubnout i v létě na sluníčku; lipolýza nenastane, nepotřebuje-li organismus energii.

Můžeme snadno spočítat, že i kdyby člověk vůbec nejedl a trávil zásobní tuk, při lehké činnosti neztratí víc než ¼ kg/den; veškeré extrémní úbytky hmotnosti, uváděné v reklamách, tedy nemohou být pravdivé ani teoreticky.

Další „alternativní“ metody a přípravky

Vysokoenergetická pulzní terapie

Firma, provozující tuto regenarační metodu, uvádí: „Přístroj Theracell 100 funguje na principu silného magnetického pole. Díky vysokonapěťovému generátoru je schopen vytvořit napětí 15 – 30 kV během několika vteřin. Napětí je distribuováno pomocí trojité aplikační smyčky. Každý impulz je přenášen do těla o frekvenci 1 – 3 Hz a působí na tkáň až do hloubky 18 cm. Vysokoenergetická pulzní terapie se zaměřuje na samotné patologicky pozměněné buňky, tj. na postižená místa, zdravé buňky nijak neovlivňuje.

Každá buňka produkuje energii pomocí chemických reakcí. Chemické reakce buněčného potenciálu buňky mohou být pozitivně ovlivněny právě pomocí vysokoenergetické pulzní terapie. Enzymy ATP, zodpovídající za energii buňky, se takto mohou reaktivovat a přispět k původním zdravým fyziologickým procesům v buňce.“

Terapie se obvykle skládá z 8 až 10 sezení, cena jednoho sezení je od 300 do 700 Kč.

Na prvý pohled se jedná o snůšku nesmyslů: 30 tisíc voltů by člověka spolehlivě zabilo, že ATP není enzym, termín “chemické reakce buněčného potenciálu” je rovněž nesmyslný.

Dieta podle krevních skupin

Principem je, že lektiny ze stravy mohou aglutinovat krvinky, nesoucí na svém povrchu určitý antigen (tedy krvinky určité skupiny). Tyto potraviny pak musí nositel té které skupiny ze stravy vyloučit. Údajně i malé množství lektinu je schopné aglutinovat a poškodit velký počet krvinek. Samozřejmě se lektiny z trávicího traktu do krve nedostanou a nemohou tedy ani krvinky aglutinovat, tepelná úprava potravin je navíc většinou ničí (jsou to proteiny). Lektiny jsou většinou rostlinného původu - proč je tedy vegetariánská strava doporučována osobám se skupinou A, které mají na povrchu erytrocytů aglutinogen A, který je sacharidové povahy a teoreticky by mohl s lektiny reagovat - na rozdíl od osob se skupinou 0, kteří uvedený aglutinogen na krvinkách nemají a kterým je doporučována strava živočišná?

Protože některé z těchto diet doporučují množství zeleniny a omezují vysokoenergetické potraviny, může být výsledkem diety redukce tělesné hmotnosti, která však nemá nic společného s krevními skupinami. Jako všechny jednostranné diety může být dieta podle krevních skupin v určitém ohledu karenční, zejména dieta pro skupinu A, která je v podstatě vegetariánská.

Pití kolostra

Kolostrum se prodává tekuté, ve formě tablet a s různými příchutěmi. Co se např. píše na těchto webových stránkách?

Zdůrazňován je příznivý účinek na imunitu, mj. pro obsah protilátek, které mají přímé účinky proti bakteriím, virům a plísním. V kolostru se vyskytuje též laktoferin, bioaktivní “glykol-protein” – u zdravých jedinců pomáhá zabezpečit imunitu proti chřipkám, nachlazením, parazitům a infekčním bakteriím. Uplatňuje se při omezování růstu metastáz, pomáhá redukovat plísně a omezuje produkci volných radikálů.

Přítomnost protilátek je pravdivá, i když v tabletové formě asi budou denaturované. To ostatně nevadí - jedná o kolostrum kravské, jde tedy o kravské protilátky a proti kravským chorobám. Možná tedy působí na voly, normální osoby však z něho užitek mít nemohou.

Citamíny

Citamíny jsou produkty pocházející z výzkumu Ústavu gerontologie a bioregulace Ruské akademie medicínských věd a Vojenské medicínské akademie; připravují se z tkání a orgánů hospodářských zvířat. Autorem koncepce citamínů jsou prof. Chavinson a prof. Morozov. Jedná se údajně o regulační peptidy, které jsou specifické pro každý orgán. Pro každý orgán je tedy vhodný jen jeden konkrétní peptid. Podle toho se i nazývají (Ventramin na žaludek, Vaslamin na cévy, Thymusamin na podporu imunity, další jsou Bronchalamin, Cerabramin, Hepatamin, Renisamin, Testalamin apod. Opravují poškozené buňky, podporují dlouhověkost.

Podávají se ve formě tablet, chráněných povrchovou vrstvou před účinkem kyselé žaludeční šťávy; vstřebávají se v tenkém střevě.

Užívají se až 3 tablety 3x denně, přičemž 40 tablet stojí 25 €, denní dávka tedy přijde na “pouhých” 160 Kč.

Není snad třeba zdůvodňovat, že regulační peptidy tohoto charakteru neexistují, a i kdyby – tak by je proteázy v tenkém střevě rozložily.

Úprava vody

Voda upravená kamenem zvaným šungit má příznivé účinky na celou řadu chorob: pomáhá v prevenci nachlazení, cukrovky, žlučníkových a ledvinových kamenů, aterosklerózy, působí proti artritidě i gastritidě. Odstraňuje únavu, kocovinu, působí proti bolesti, otokům, léčí kožní choroby. Šungit je 2 miliardy starý černý minerál nalézaný nedaleko ruské vesnice Šunga; obsahuje uhlík ve formě fullerenů. Struktura se nápadně podobá enzymům, které jsou běžné v lidském organismu, navíc obsahuje téměř všechny prvky periodické soustavy.

Šungit dokáže změnit energetickou informační strukturu vody a odstranit paměť vody, která způsobuje, že v její struktuře jsou stále uloženy informace o všech chemických složkách, které obsahovala. Šungit ve tvaru pyramidy je sice dražší, ale mnohem účinnější.

O hlouposti těchto tvrzení snad není třeba ani diskutovat.

Schindeleho minerály

Schindeleho minerály jsou kamenná moučka bohatá na minerály a stopové prvky. Podle uvedené analýzy je tam nejvíce křemíku a celá řada dalších prvků, z nichž u některých lze pochybovat o jejich prospěšnosti pro organismus (např. hliník, baryum, nikl či titan).

Prodejce uvádí, že v jedné studii provedené v únoru 1994 (samozřejmě blíže nespecifikované) bylo dokázáno, že složení a množství látek obsažené v 6 g Schindeleho minerálů (odpovídá jedné čajové lžičce) je při denním užívání zdravotně nezávadné.

Denní užívání čajové lžíce nejvíce pomohlo při dně, artróze, cukrovce, vysokém tlaku, vysokém cholesterolu, při různých svalových bolestech a křečích, při vypadávání vlasů, mnoha lidem se upravilo zažívání, zbavili se zácpy, nespavosti, velmi často je v ohlasech zmíněna únava, lidé píší, že se celkově cítí lépe, i staří lidé nacházejí znovu chuť do života. Tedy opět téměř všelék.

Obrázek 19: Ukázka reklamy na Schindeleho minerály se spoustou děkovných dopisů

Další metody jen stručně

Mezi další pochybné metody a přípravky lze zařadit např. tyto:

Homeopatie

Homeopatie představuje v současné době ve světě snad nejrozšířenější obor „alternativní“ léčby. Má 200 let starou historii, která začala objevy německého lékaře Samuela Hahnemanna.

Používá různé přírodní látky, rostliny, minerály a živočišné produkty, avšak v silně zředěném stavu, do něhož jsou uvedeny zvláštními postupy. Je založená na zkoumání pacienta a jeho symptomů jako celku, kterého potom jako celek i léčí (princip totality symptomů). Používá vysoce ředěné (tzv. potencované) látky, které ve vyšší dávce u zdravého člověka vyvolávají příznaky podobné těm, jaké má léčená choroba (princip minimální dávky a princip podobné léčí podobné).

Stupeň zředění je často tak vysoký, že daleko přesahuje Avogadrovu konstantu, v přípravku se tedy s největší pravděpodobností nevyskytuje ani jedna molekula účinné látky. Účinnost metody ani fungování jejích principů nebyly spolehlivě vědecky prokázány, naopak v rozsáhlých studiích se nepodařilo potvrdit, že by měla homeopatie účinek lepší než placebo.

Velmi problematické bylo uznání homeopatické společnosti a homeopatické léčby Českou lékařskou společností v r. 1993; nyní již řadu let tomu tak není. Nicméně existují sdružení homeopatiků, jako je např. Česká lékařská homeopatická asociace, lékaři se školí v homeopatii a na svých vývěskách se chlubí, že jsou homeopatii...

Detoxikace organismu, posílení imunity, odstranění oxidačního stresu

Pojem detoxikace organismu je „alternativci“ velmi často užíván. V organismu se hromadí škodlivé látky a jejich přípravky umožní jejich odstranění. Co je těmi toxickými látkami a jak se z těla odstraní, samozřejmě není a ani nemůže být uvedeno. Vrchol představuje náplast, která se nalepí na chodidlo a která po několika dnech zčerná – a to jsou právě ty škodliviny z těla odstraněné (obr. 20); navíc člověk ještě zhubne a náplast ho uchrání před stresem.

Obrázek 20: Funkce detoxikační náplasti

Posílení imunity je další mlhavý pojem. Přípravků je nepřeberné množství, účinek neprokazatelný. Jen namátkou jmenuji: Imuregen, Preventan, Wobenzym, Imunit, Befungin aj. Tablety, obsahující čínskou léčivou houbu Reishi, kromě zlepšení imunity, snížení krevního tlaku a odstranění sklonu k trombózám zlepší až 1,5 příjem kyslíku krví; to má na svědomí organicky vázané germanium (mechanismus účinku bohužel není vysvětlen).

Antioxidanty jsou další velkou skupinou, jejíž účinek je opěvován - vždyť volné radikály se mohou podílet na rozvoji aterosklerózy, nádorů, diabetu a dalších závažných a častých chorob. Účinek antioxidantů proti ateroskleróze či jejich účinek protinádorový však dosud nebyly jednoznačně prokázány. Navíc vyvážená strava obsahuje antioxidantů a stopových prvků dostatek.

Přípravky odstraňující překyselení organismu

Příčinou všech možných potíží je překyselení organismu. Samozřejmě jsou hned nabízeny prostředky, jak překyselení zjistit (např. měřením pH moči) a nekonečná řada přípravků, jak překyselení odstranit.

To, že většina katabolitů má kyselý charakter, je pravda a není to nic patologického. Kyselinotvorný oxid uhličitý vydýcháme, laktát odbouráme v aerobním metabolismu, anionty silných kyselin (fosfáty, sulfáty) se vyloučí močí. Moč má proto fyziologicky kyselé pH (mezi 5 – 6), pouze u vegetariánů je moč mírně alkalická.

Podávání přípravků typu Geladrink

Distributoři se zaštiťují osobou prof. Adama. Obsahem jsou kolagenní peptidy a celá řada dalších extraktů, vitamínů a stopových prvků. Pro tvorbu kosti je potřebný jen vitamín D, který však není zdaleka ve všech přípravcích. Kolagen sám je bílkovina, která obsahuje jen malé množství esenciálních aminokyselin. Více než 22% aminokyselin tvoří glycin, který si naše tělo dovede vytvořit. V kolagenu dále najdeme zvláštní aminokyseliny hydroxyprolin a hydroxylyzin, obě tvoří více než 12% obsahu aminokyselin. Ty však vznikají posttranslační modifikací prolinu resp. lyzinu za spoluúčasti kyseliny askorbové. Hydroxylované aminokyseliny nedovede tělo zužitkovat a vyloučí je močí. Neexistuje totiž kodon ani transferová RNA pro hydroxylovaný prolin a lyzin.

Systémová enzymoterapie

Přípravky typu Wobenzym či Phlogenzym jsou podávané v rámci tzv. systémové enzymoterapie. Obsahují enzymy štěpící bílkoviny, Wobenzym navíc i enzymy štěpící škrob a lipidy (tuky). Uvádí se, že jsou účinné proti zánětu, otokům a podporují imunitu. Nebudu zde hodnotit výsledky a věrohodnost klinických studií, uvedu však několik skutečností, které se nedají vyvrátit. Když už uvěřím tomu, že významné množství enzymů se v aktivní formě v tenkém střevě vstřebá, proč tedy nepůsobí stejné enzymy, které máme v tenkém střevě a které vznikají ve velkém množství v naší slinivce břišní, jsou tedy tělu vlastní? Je to amyláza štěpící škrob, lipáza štěpící tuky či trypsin a chymotrypsin, které štěpí bílkoviny. Dál mi není jasné, k čemu nám bude amyláza v krvi, když tam nemáme její substrát – škrob. Stejně tak tuky v krvi, které jsou v ní vázány na bílkoviny ve formě tzv. lipoproteinů, štěpí jen lipoproteinová lipáza, která se nachází na povrchu buněk vystýlajících cévy (endotelu). Konečně trypsin a chymotrypsin mají za úkol štěpit bílkoviny z potravy výlučně v tenkém střevě; aby neštěpily bílkoviny v krvi a ve tkáních, vážou se na účinné inhibitory, obsažené v krevní plazmě – alfa-1-antitrypsin, alfa-1-antichymotrypsin, alfa-2-makroglobulin a další. Nedostatek těchto inhibitorů vede naopak k závažnému poškození organismu.

Duální účinek kyseliny askorbové

Kyselina askorbová se podává u onkologických nemocných intravenózně, v dávkách až 1 g/kg hmotnosti i větších. Je popisován tzv. duální účinek kyseliny askorbové – v dávce 0,1 g/kg má účinky antioxidační a podporuje imunitu, v dávkách vysokých údajně působí prooxidačně a zpomaluje růst nádorových buněk. Tzv. vysokodávkovou terapii kyselinou askorbovou v ČR provádí a propaguje firma Edukafarm, inPHARM Clinic a mnohá jiná pracoviště. Její účinek však nebyl zcela jasně prokázán a proto podle stanoviska České onkologické společnosti nemůže být doporučen. Její propagátoři tedy spíše poukazují na zmírnění nežádoucích účinků protinádorové léčby a tedy zlepšení kvality života onkologických nemocných.

Dodávám jen, že jedním z produktů metabolismu kyseliny askorbové je oxalát (kyselina šťavelová), která může působit toxicky zejména na ledviny.

Uzemnění

Uzemnění (grounding) je dalším způsobem léčby celé řady chorob: podporuje imunitu, snižuje glykémii u diabetiků, upravuje spánek, funkci štítné žlázy…

Principem je zachovat dotek se zemí ve spánku, při práci, prostě všude, např. chůzí naboso. V těle vznikají oxidačně působící volné radikály, které jsou neutralizovány proudem elektronů, které do našeho těla přicházejí z neviditelné zásoby elektronů v Zemi. V USA byl pro studium těchto jevů dokonce založen „Earhing Institute“ s celým spektrem lékařských poradců. Metodu u nás propaguje JUDr. Erika Hájková, mj. i homeopatka a odpůrce vakcinace.

Další jen slovy

Mohu ještě zmínit různé lampy, působící nejen na kožní, ale i na celou řadu interních chorob, přikládání magnetů na různá místa těla, zbavující člověka různých potíží, a nekonečná řada dalších.

Co mají všechny tyto metody společného?

Podíváme-li se na výše probrané vyšetřovací metody a léčebné přípravky, odhalíme některé jejich společné rysy:

Vyšetřovací metody pracují neinvazivně, do pacienta se nepíchá, protože to pro něj není pohodlné – a když ano, stačí jen jedna kapka krve.

Pracují na vědeckém principu mlhavě vysvětleném, ale v názvu nebo principu je zpravidla užito hodně cizích slov; laikovi se to zdá úžasné, odborník často na první pohled vidí nesmyslnost tvrzení. Příkladem je „vyšetření pracuje na základě kvantové fyziky“; „stejnosměrné modulované impulsní elektrické proudy v souladu s iontovou a koloidní teorií vnitřního prostředí působí elektrickou polarizaci“; „biorezonanční působení“; „multifunkční frekvenční generátor kladně vyvážených obdélníkových impulsů“; „nízkovýkonové hemodynamické laserové ozařování optimalizuje krev“; „napětí je distribuováno pomocí trojité aplikační smyčky“; „schopnost změnit energetickou informační strukturu a odstranit paměť vody“; „organicky vázané germanium zlepší až 1,5 příjem kyslíku krví“ aj.

Totéž platí o složení zázračných přípravků (silné ovocné kyseliny, ketony z malin, fykotin – tyto látky, jakkoliv se jejich názvy zdají být odborné, ve skutečnosti neexistují).

Přípravky jsou účinné na desítky chorob, které spolu vůbec nesouvisí - i to nám musí být na prvý pohled podezřelé.

Jde-li o léčebné metody, je často třeba jejich dlouhodobá nebo opakovaná aplikace; nabízeny jsou pak „množstevní slevy“.

Jako součást zhodnocení výsledku vyšetření jsou nabízeny různé (drahé) doplňky stravy, které zjištěné nemoci zcela jistě odstraní.

Propagátoři těchto metod se zaštiťují věhlasným vědcem (Malychin a Pulavskij, prof. Riche, prof. Pavlov, prof. Chavinson, prof. Morozov) nebo patentem či výzkumem známé univerzity, kde věhlasný vědec pracuje. Ověřit si to však nemůžeme: zmiňovaná instituce je určena jen nepřesně nebo oni vědci jsou sami autory či propagátory metody.

Chlubí se různými certifikáty, dokazujícími odbornost pracovníků; dnes však není problém certifikát si vyrobit nebo ho udílí společnost, která se živí obdobnou činností [[6 Živá kapka krve v temném poli mikroskopu]]. Upozorňují na možné napodobeniny, padělky, které však nejsou účinné jako originální přípravek, který jediný působí.

Často je zmiňována publikace popisující uvedenou metodu a její výsledky, nikdy však není uvedena přesná citace (tj. název časopisu, ročník, strana, autoři), není tedy možné ověřit si uváděná fakta.

Nechybí spousta děkovných dopisů, dokládajících účinnost přípravku a doporučujících jeho užití dalším osobám.

V případě neúčinnosti přípravku je zaručováno okamžité navrácení peněz.

Zdravotní pojišťovna vyšetření neplatí, protože se jedná o zcela novou metodu; někdy je to v jednání.

Odborníci píšou, jak je metoda dobrá (otázkou je, proč to píšou, když jim musí být jasné, že jde o nesmysl); když to nepíšou, je to proto, že závidí (biochemická lobby) nebo nepochopili princip.

Podezřelé musí být takové formulace, které se dají těžko dokázat: metoda či přípravek provádí detoxikaci organismu, posílí imunitu, odstraní škodlivé překyselení organismu, nastolí rovnováhu apod.

Co říci závěrem? Podvodníci budou úspěšní jedině tehdy, budou-li mít klienty, kteří jejich podvodným metodám věří. Je bohužel pravda, že hloupost je věčná a vymýtit se nedá – o tom svědčí i citát Alberta Einsteina: „Pouze dvě věci jsou nekonečné. Vesmír a lidská hloupost. U té první si tím však nejsem tak jist.“

Kdyby se však každému z nás povedlo přesvědčit pár těch, kteří váhají, uděláme záslužnou práci.

A to bylo i cílem této prezentace – nejen ukázat na podvodné „alternativní“ diagnostické a léčebné metody, ale i pomoci s argumenty pro jejich vyvrácení.

Literatura a odkazy

D´Adami P., Whitney C.: Výživa a krevní skupiny. Pragma, 1997, 263 s., ISBN 80-7205-236-5

Heřt J. a kolektiv: Homeopatie. Nakl. Lidové noviny, Praha, 1997

Heřt J., Hnízdil J., Klener P.: Akupunktura – mýty a realita. Galén, Praha, 2002

Věda kontra iracionalita I – V. (Pětice sborníků přednášek, Jiří Heřt byl vždy editorem a zároveň autorem více příspěvků. Knihy vycházely v nakl. Academia a nakl. Věra Nosková). Praha, 1998, 2002, 2005, 2008, 2012

Kolektiv autorů: Alternativní medicína – možnosti a rizika. Grada Publishing, Praha, 1995

Jiří Heřt: Slovník esoteriky a pavěd. Nakl. Věra Nosková, Praha 2008 (též přístupné na www.sisyfos.cz)

Analýza prvků z vlasů: http://biomol.pl/biomol/cs_CZ

Citamíny: http://www.zdraviedlhovekost.sk

Heřt J.: Alternativní medicína a léčitelství. Nakl. Věra Nosková, Praha 2011 (též přístupné na www.sisyfos.cz)

Hodnocení přístroje AMP klubem skeptiků Sisyfos: http://www.sisyfos.cz/index.php?id=vypis&sec=132716997

Homeopatické společnosti: https://hla-homeopatie.cz; http://www.clhs.cz; www.homeopatie.cz

Klub skeptiků SISYFOS: http://www.sisyfos.cz

Kolostrum: http://www.bio-colostrum.cz

Léčba diabetu: http://www.rotinal.com

Léčivá houba Reishi: www.kralovnahub.cz

Master Mineral Solution (MMS): http://www.mms-kapky.cz

MDM centrum a léčba diabetické polyneuropatie: http://www.mdmcentrum.com

Metaterapie biorezonančním působením: http://zapper.revoluce-v-leceni-nemoci.cz/diagnostika/diagnostika-plzen-centrum-moderni-diagnostiky

Ozařování krve laserovým terapeutickým přístrojem: http://www.thinkm.cz

Schindeleho minerály: http://www.schindele-mineraly.cz

Strava podle krevních skupin: http://www.prirodnicestou.cz/strava-dle-krevnich-skupin

Štundlová D., Dostálová J. Stravování podle krevních skupin. Výživa a potraviny, 2004, 59(6): 153-154

Šungit: http://www.sungit.cz

Uzemnění: http://www.earthinginstitute.net

Vysokodávková terapie vitamínem C: http://www.edukafarm.cz/r155-infuzni-vitamin-c; http://www.vitamin-c-infuze.cz/verejnost

Vysokoenergetická pulzní terapie: http://www.formosacentrum.cz

Vyšetření bez kapky krve: http://www.neinvazivnivysetreni.cz

Živá kapka krve v temném poli mikroskopu: http://www.zdravivkrvi.cz; http://www.kapkakrve.cz