Všechny kategorie

Stránka:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  (Další)
  VŠE

HDL

ABCA1

ATP-binding cassette transporter A1 (ABCA1) se uplatňuje při řízení metabolismu cholesterolu a fosfolipidů. Má zásadní význam pro obohacení lipid-free HDL fosfolipidy. I když se nachází prakticky na všech buňkách, při lipidaci částic HDL se uplatňuje především ABCA1 z jater a střeva. Bez fosfolipidů mají ApoI-I i ApoA-II extrémně krátký biologický poločas. Exprese genu pro ABCA1 je zvyšována nukleárním receptorem X v hepatocytech (nuclear liver X receptor, LXR). Kompletní deficit ABCA1 vede k tzv. Tangierské nemoci.

Anglický ekvivalent: ATP-binding cassette transporter A1, ATP-binding cassette transporter, sub-family A, member 1


ABCG1

Zralé částice HDL přijímají cholesterol z buněk prostřednictvím ATP-binding cassette transporteru G1 (ABCG1). Má hlavní význam pro výdej cholesterolu z makrofágů. Jeho exprese (stejně jako exprese ABCA1) je zvyšována jaderným receptorem LXR (nuclear liver X receptor).

Anglický ekvivalent: ATP-binding cassette transporter G1, ATP-binding cassette transporter, sub-family G, member 1


Apolipoprotein A-I

Hlavní apolipoprotein částic HDL. Je obsažen ve všech částicích HDL, tvoří se v játrech a tenkém střevě. Jedná se o protein s Mr 28 kDa, vyskytující se jako monomer. Jeho hlavní úlohou je aktivovat lecitin-cholesterolacyltransferázu (LCAT), která zodpovídá za esterifikaci cholesterolu v částicích HDL. ApoA-I též stabilizuje p rostacyklin ( PGI2 ), eikosanoid vytvářený z kyseliny arachidonové a mající antikoagulační účinky. Podílí se tedy významně na antiaterogenních účincích HDL.

Anglický ekvivalent: Apolipoprotein A-I 
Více informací o soupravě ke stanovení Apolipoproteinu A-I od firmy Abbott Laboratories.

Aterogenní index

Jako aterogenní index (AI) se obvykle označuje výpočet odvozený z koncentrace celkového a HDL-cholesterolu, např. podle vzorce:

AI = (celkový cholesterol – HDL-cholesterol)/HDL-cholesterol

Čím vyšší je tento index, tím vyšší je riziko aterosklerózy. Aterogenní index slouží k eliminaci těch případů zvýšeného cholesterolu, které jsou způsobeny pouze zvýšením HDL a nejsou tedy rizikové. Jiný způsob výpočtu je výpočet podílu celkový cholesterol/HDL-cholesterol; měl by být nižší než 5, u vysoce rizikových osob dokonce pod 4.
U osob s diabetem 2. typu, metabolickým syndromem a kombinovanou hyperlipidémií je navrhován aterogenní index, zohledňující kromě HDL-cholesterolu i triacylglyceroly: AI = log(triacylglyceroly/HDL-cholesterol).

Anglický ekvivalent: Atherogenic index 

CETP

Cholesterol ester transfer protein (CETP), specifický protein, přenášející estery cholesterolu z HDL do lipoproteinů obsahujících apolipoprotein B, tedy do VLDL, IDL a LDL. Cholesterol se dostává do jater po hydrolýze triacylglycerolů VLDL a IDL a jejich přeměně na LDL, a to prostřednictvím LDL receptorů (LDLR). Opačným směrem jsou pak transportovány triacylglyceroly; částice HDL2a se tak mění na triacylglyceroly bohaté HDL2b. Triacylglyceroly podléhají hydrolýze působením hepatální lipázy a snad i endotelové lipázy a částice HDL2b se mění na HDL3; tento proces je někdy nazýván cyklus HDL. CETP se tak významně podílí na reverzním transportu cholesterolu.

Anglický ekvivalent: Cholesterylester transfer protein 

Deficit CETP

Dědičné onemocnění, které následkem mutace obou alel CETP vede k značnému zvýšení koncentrace ApoA-I i HDL, jež jsou velké a bohaté na estery cholesterolu; je zpomalen jejich metabolismus. Vysoká koncentrace HDL v tomto případě však nepředstavuje ochranu před aterosklerózou.

Anglický ekvivalent: CETP deficit, CETP deficiency 

Deficit hepatální lipázy

Autosomálně recesivní onemocnění s mírně zvýšenou hladinou ApoA-I a HDL. Bývá zvýšen i celkový cholesterol a triacylglyceroly. Nemocní mohou mít zvýšený sklon k předčasnému rozvoji aterosklerózy.

Anglický ekvivalent: Hepatic lipase deficit, Hepatic lipase deficiency 

Deficit LCAT

Lecitin-cholesterolacyltransferáza (LCAT) je enzym obsažený v částicích HDL. Katalyzuje esterifikaci volného cholesterolu mastnými kyselinami, získanými z fosfolipidů; estery cholesterolu se pak přesouvají do nitra částice, což pomáhá udržovat gradient koncentrace cholesterolu mezi buňkami a částicí HDL, což je důležité pro přijímání dalších molekul cholesterolu.

Anglický ekvivalent: LCAT deficit, LCAT deficiency 

HDL

Lipoproteiny o vysoké hustotě (high density lipoproteins, HDL) patří k nejmenším lipoproteinům lidské plazmy. Jejich vysoká hustota je dána nízkým podílem lipidů, mezi nimiž převažuje esterifikovaný cholesterol. Vznikají v játrech a střevní sliznici jako tzv. nascentní HDL. Hlavní funkcí HDL je reverzní transport cholesterolu, navíc brání oxidaci části LDL. Z těchto důvodů jsou považovány za ochranný faktor v rozvoji aterosklerózy a cílem antiaterogenních opatření je zvýšit koncentraci HDL.

Anglický ekvivalent: HDL, High density lipoprotein 
Více informací o soupravě ke stanovení HDL od firmy Abbott Laboratories.

Jaterní lipáza

Enzym ze skupiny esteráz, nacházející ve v endotelu jaterních kapilár, hydrolyzující triacylglyceroly částic HDL2b (mění se na HDL3) a IDL (mění se na LDL).

Anglický ekvivalent: Hepatic lipase 


Stránka:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  (Další)
  VŠE