Meningeoma en plaque

Meningeoma en plaque

autor MUDr. Jana Hanáková -
Počet odpovědí: 0

Meningeomy jsou dobře ohraničené, pomalu rostoucí nádory vycházející z arachnoideálních buněk. Tvoří přibližně třetinu primárních intrakraniálních nádorů a jejich klinická manifestace závisí na lokalizaci, velikosti a rychlosti růstu. Léčba bývá nejčastěji chirurgická, užívána je i radioterapie.
Meningeomy en plaque tvoří podskupinu meningeomů, která je charakteristická plazivým intraoseálním růstem a tvorbou hyperostozy, a dále měkkotkáňovou složkou infiltrující přilehlé struktury. Tvoří asi 2-4% meningeomů a nejčastěji se vyskytují na křídlech kosti klínové, stropu a laterální stěně orbity a ve střední jámě lební. Nejčastěji se vyskytují ve 4. - 5. deceniu a ženy bývají postiženy až 5x častěji než muži.
Sdělení pojednává o problematice en plaque meningeomů, jejich diagnostice a možnostech řešení, což názorně ilustruje přiložená kazuistika.


Jak citovat toto dílo?

MUDr. Jana Hanáková: Meningeoma en plague. PO>STUDIUM [online] 12. únor 2019 , poslední aktualizace 12. únor 2019 [cit. ]. Dostupný z WWW: https://postudium.cz/mod/forum/discuss.php?d=1168. ISSN 1803-8999.