Aktuální trendy v diagnostice a terapii nemocí pohrudnice

Aktuální trendy v diagnostice a terapii nemocí pohrudnice

autor MUDr. David Havel -
Počet odpovědí: 0

Postižení pleurálního prostoru patří mezi časté projevy širokého spektra nemocí a s nemocemi pohrudnice se proto setkává řada lékařských specializací. Diagnostika a terapie afekcí pleurálního prostoru je ale stále spojena s určitými nejasnostmi a kontroverzemi.

V první části semináře se zabýváme obecnou diagnostikou fluidotoraxu. Uvádíme data související se optimální technikou pleurální punkce. Poukazujeme na nutnost správného odběru a zpracování výpotku. Mezi novější metody vyšetření pleurálního prostoru patří klinická pleuroskopie (také nazývaná medicínská torakoskopie), v semináři poukazujeme na výtěžnost a bezpečnost této metodiky.

Dále se zaměřujeme na jednotlivé nemoci pleury ve světle recentních doporučení: V souvislosti s maligním fluidotoraxem uvádíme možnost pleurodézy, zavedení tunelizovaného hrudního drenu a další léčebné alternativy. U zánětů pleurálního prostoru poukazujeme na vhodnost kombinovaného přístupu k nemoci včetně léčby fibrinolytikem. Poslední část semináře se zabývá současným pohledem na léčbu pneumotoraxu.


Jak citovat toto dílo?

MUDr. David Havel: Aktuální trendy v diagnostice a terapii nemocí pohrudnice. PO>STUDIUM [online] 15. leden 2019 , poslední aktualizace 15. leden 2019 [cit. ]. Dostupný z WWW: https://postudium.cz/mod/forum/discuss.php?d=1159. ISSN 1803-8999.