3. Příznaky

3.1. Nekomplikovaný myelom

Typickým příznakem jsou dlouhotrvající bolesti kostí – nejčastěji bolesti páteře, které velmi obtížně reagují na léčbu analgetiky. Proto pokud bolesti zad trvají déle než měsíc a bolest se spíše horší, je to jednoznačná indikace k vyšetření s podezřením na myelom.

K tomu se často přidává únava a také častější infekce.

3.2. Komplikovaný myelom

Kromě typických příznaků se přidávají závažnější změny. Velmi nepříjemnou komplikací je patologická fraktura kosti - dojde ke zlomení kosti  i při chůzi nebo při minimálním nárazu a  může i dojít k poškození páteře s částečným nebo úplným ochrnutím. Zlomeniny vznikají na podkladě  poškození kostí při jejich odbourávání – toto právě aktivují myelomové buňky. Lokalizace je velmi rozdílná, nejhorší je samozřejmě oblast páteře.

Druhou častou závažnou komplikací je ledvinné  selhání, které se projeví anurií (úplná zástava močení), nechutenstvím či zvracením (ledviny nejsou schopny odstranit toxické zplodiny z organismu).

3.3. Související poruchy

  • Hyperkalcémie – plazmatické buňky aktivují odbourávání kostí a tím se vyplavuje velké množství vápníku do krve - velmi nebezpečné pro srdeční činnost
  • Poruchy imunity – lymfocytární linie patologicky vyzrává v myelomové buňky a chybí tedy zralé funkční plazmocyty nezbytné k tvorbě protilátek – pacienti jsou více náchylní k infekcím
  • Útlum ostatních krvetvorných řad – v kostní dřeni nejvíce roste právě plazmatická populace a není tedy místa pro ostatní linie. Nejvíce bývá postižena červená krevní řada (anémie)