13. Harmonizace laboratorní medicíny v mezinárodním měřítku

Mezinárodní i Evropská federace klinické chemie a laboratorní medicíny (IFCC, EFLM) jsou velmi aktivní na poli standardizace a harmonizace nejen vlastních analytických postupů, ale i preanalytické a postanalytické fáze laboratorního vyšetření a samozřejmě interpretace výsledků. Příkladem může sloužit řada komisí a pracovních skupin, které se zabývají jednotlivými oblastmi laboratorní medicíny včetně jednotek (podrobněji viz https://www.ifcc.org/ a https://www.eflm.eu).  

EFLM si dala za cíl zajistit ekvivalentní a vysokou úroveň vzdělávání odborníků v klinické chemii a laboratorní medicíně v rámci celé Evropské unie a uznání povolání specialisty v laboratorní medicíně ve všech zemích EU. Konečným cílem je umožnit tak zaměstnání příslušných odborníků kdekoliv v EU. 

K dosažení tohoto cíle je třeba harmonizovat vzdělávací proces v rámci celé EU. Doba trvání vzdělávání musí být nejméně 9 let, z čehož pregraduální vzdělávání (academic education) v trvání nejméně 5 let a postgraduální příprava (specialist training) nejméně 4 roky, zakončená příslušnou zkouškou. Postgraduální vzdělávání musí obsahovat v rovnováze čtyři základní disciplíny (klinická chemie/imunologie, hematologie/krevní transfúze, mikrobiologie, genetika) a jeho obsah musí odpovídat tzv. Evropskému sylabu. V České republice splňuje tyto požadavky ze všech laboratorních oborů pouze klinická biochemie.

Webové stránky pracovní skupiny Register, zajišťující uznávání kvalifikace Evropského specialisty v laboratorní medicíně (EuSpLM).

Webové stránky pracovní skupiny Register, zajišťující uznávání kvalifikace Evropského specialisty v laboratorní medicíně (EuSpLM)