Webináře

Archiv: Starší záznamy webinářů

15.3.2018 Možnosti cytometrických vyšetření v rámci diagnostiky imunopatologií

cytometrické vyšetřeníPřednášející: Ing. Tomáš Vlas

Termín: 15. 3. 2018 od 14:00hod

Téma: Průtoková cytometrie je analytická metoda využívající interakce monochromatického záření s částicemi unášenými v proudu kapaliny. Z interakce monochromatického záření lze zjistit velikost a strukturu částic. Po označení struktur na částicích pomocí fluorescenčních látek lze zjišťovat přítomnost těchto struktur. Průtoková cytometrie umožňuje simultánní měření těchto parametrů na mnoha stovkách částic. Průtoková cytometrie našla uplatnění v mnoha biologických a medicínských oborech, kde díky své variabilitě dokáže poskytovat široké spektrum výsledků. Mezi základní metody průtokové cytometrie patří sledování povrchových znaků, které jsou exprimovány na buňkách, díky tomu lze rozhodnou k jaké populaci lze danou buňku přiřadit. Lze využít i další metody, které umožňují detekovat produkci různých proteinů po specifické nebo nespecifické stimulaci. Tyto postupy radíme k funkčním testům. Díky těmto testů získáme informace o proliferačních schopnostech dané buněčné populace, o schopnosti produkce proteinů nebo expresy jednotlivých receptorů. 
Imunopatologické reakce jsou reakce analogické fyziologickým, které jsou původně používány k eliminaci patogenů, ale za určitých okolností vedou k poškození vlastních tkání. Díky obrovské variabilitě imunitního systémů je nutné k diagnostice přistupovat komplexně. V diagnostickém procesu hraje průtoková cytometrie důležitou roli, protože může poukázat na poškození funkčních vlastností, které by se jinak obtížně diagnostikovali. 
Díky vlastnostem průtokové cytometrie a zvyšující se prevalenci některých imunopatologických onemocnění, lze předpokládat, že v oblasti průtokové cytometrie a jejich aplikací bude i v budoucnu docházek k bouřlivému rozvoji. 


Záznam webináře